POTRERO GATEWAY LOOP

PotreroGateway_2017-0262.jpg
SL-The-Loop-Flowers.gif

The Loop project is a community initiative to improve the neglected Caltrans parcels alongside US 101 between San Bruno, Vermont, 17th and 18th streets with the goals of improving the safety, cleanliness and usability of the open space. The project is a partnership between the community and different state and local agencies including Caltrans, Public Works, the Eastern Neighborhoods Community Advisory Committee, the San Francisco Parks Alliance and The Dogpatch & Northwest Potrero Hill Green Benefit District.

Beginning in 2007, with a petition to add a sound wall to San Bruno Avenue, a group of neighbors from San Bruno Avenue and Mariposa St. reached out to city agencies for help. In 2010, after finding no support for a sound wall, the committee decided to approach the problem using re-landscaping for safety, sound control and beauty. In early 2012 neighbors from the 400 block of Vermont joined the project forming the Potrero Gateway Park Steering committee. The Steering Committee worked with the Bionic design firm to conduct four community design meetings, resulting in a comprehensive conceptual design for the project.  This concept was shared with D10 Supervisor Malia Cohen, who engaged Public Works which now manages the project.  Between a community fundraiser, a Complete Neighborhoods grant, and the ENCAC, the Loop has raised $2.5M for the first stage of this project. 

Today the project is moving from conceptual renderings towards construction documents. The GBD helps Caltrans and Public Works maintain the area currently and makes the project more viable by insuring a maintaining entity once the park is completed.

 For more information, visit  potrerogatewaypark.org